[IN FINNISH] Buurtzorgin malli

(This post is in Finnish – for English information about Buurtzorg you can visit e.g., this site)

Buurtzorg on Jos de Blokin vuoden 2006 lopussa Hollannissa perustama kotihoidon yritys. Ennen yrityksen perustamista Jos oli kehitystehvissä perinteisessä kotihoidon yrityksessä, ja lopensa kyllästynyt malliin jolla kotihoitoa Hollannissa tehtiin: tehtäviä ja matkustusaikoja optimoitiin minuutin tarkkuudella, yksi potilas saattoi kohdata kymmeniä eri hoitajia viikossa, hoitajat olivat stressaantuneita ja hoitotulokset huonoja. Hoidettavia ja omaisia ei ehditty kohdata ihmisinä – kahvitellen, keskustellen – vaan kotihoidosta oli tullut liukuhihnamaista suorittamista jota valvottiin ovissa olevin viivakoodein ja jonka teki aina halvin mahdollinen resurssi (eli esimerkiksi lähihoitajat eivät koskaan siivonneet).

Jos de Blokin omassa yrityksessä Buurtzorgissa tehtiin kaksi innovaatiota. Ensinnäkin asiakkaiden suuntaan otettiin käyttöön malli, jossa korostettiin asiakkaan ja hoitajan välisen hoitosuhteen tärkeyttä ja omahoitajamallia. Tavoitteena on, että kullekin potilaalle on vain yksi tai kaksi hoitajaa, jotka tekevät kaikki hoitotoimenpiteet. Hoitotoimenpiteet suunnitellaan asiakkaiden kanssa keskustellen ja hoitajat käyttävät aikaa tutustuakseen asiakkaisiinsa. Omaiset, naapurit ja asiakkaan ystävät otetaan mukaan hoitotyöhön ja keskeinen tavoite on asiakkaan voinnin ja elämänlaadun parantaminen kokonaisvaltaisesti.

Toisekseen hoitajatiimeistä tehtiin itseohjautuvia. Perinteisten esimies-alainen suhteiden sijaan tiimeissä on 8-12 tasaveroista jäsentä, ja kaikki tärkeämmät päätökset tehdään yhdessä keskustellen. Erilisiä suunnittelijoita, aikatauluttajia, esimiehiä, palveluvastaavia, aluepäälliköitä jne. ei mallissa ole. Sen sijaan tiimit itse päättävät, miten “paperityöt” jaetaan ja tehdään mahdollisimman tehokkaasti siten, että laskutusaste saadaan pidettyä mahdollisimman korkealla.

Tulokset Hollannissa olivat mykistäviä. Buurtzorg kasvoi seitsemässä vuodessa nollasta 9000 hoitajan yritykseksi, jolla on Hollannissa nykyisin 70% markkinaosuus. Kilpailevien yritysten hoitajat vaihtoivat työpaikkaa Buurtzorgiin, sillä uusi malli oli hoitajien kannalta paljon mielekkäämpi – siinä oli mahdollisuuksia aidosti kohdata asiakkaat ja vaikuttaa siihen, että työn sisältö on järkevää. Buurtzorgin asiakkaiden hyvä palaute sai sen maineen leviämään, jolloin potilaat ja omaiset vaihtoivat sen asiakkaiksi. Malli on myös kustannustehokas: tarvitaan vähemmän esimiehiä, hoitajat voivat rytmittää päivänsä tehokkaammiksi (esimerkiksi sopimalla asiakkaiden kanssa järkevämmät hoitoajat), sairauspoissaolot putoavat ja asiakkaiden paremman voinnin takia tarvittavien hoitotuntien määrä putoaa. Hollannin valtio säästää, koska terveemmät asiakkaat eivät enää vietä niin paljon aikaa sairaaloissa tai päivystyksessä.

Lähde: Reinventing Organizations. Tämän teksti on kirjoitettu lyhyeksi suomenkieliseksi esittelyksi Buurtzorgin mallista. Tarve tälle heräsi, koska olen osana tutkimustani tuomassa mallia Suomeen. Lisätietoa englanniksi: Intro, Jatkuu, Ensimmäinen kokeilu.

 

Leave a Reply